YDS, YDS TEST ( Gramer ), YDS KURSU HAKKINDA
Yds, Yds Test ( Gramer ), Yds Kursu Programı
1 – Yds Kursu ( Birebir Özel Yds Kursu )
2 – Yds Kursu ( 4 Kişilik Yds Kursu)
Teknik Yds, Teknik Yds Test ( Gramer ) , Teknik Yds Kursu
Have you ever wondered whether fishes drink or not? All living things must drink, and they require a fresh supply of water often. A person can go without food for many days, but he or she cannot go for long without water. Fishes drink, and fishes that live in salt water must drink salt water. However, when we watch them in an aquarium and see them opening and closing their mouths, we must not assume that they are drinking. Fishes need water for its oxygen. The water that they seem to be gulping gives them oxygen, which is in the water. On the other hand, when a fish drinks, it swallows water, just in the way we do.
1. It is stated in the passage that a fish opens and closes its mouth ………….. .
A. in order to get oxygen
B. so as to gulp
C. to drink to stay alive
D. to swim in an aquarium.
E. so that it can suffice salt
2. We are informed by the passage that a person ………………. .
A. can live for a long time without water
B. can live for a long time without food
C. has no need for food and water
D. has no need for a fresh supply of water
E. does need water to get oxygen
3. When a fish drinks water, ………………………. .
A. it requires fresh water
B. it swallows water just like us
C. it requires salt water
D. it drinks water for its oxygen
E. it stays motionless for a while to swallow
CORRECT ANSWERS ( Doğru yanıtlar )
1. A- in order to get oxygen
2. B- can live for a long time without food
3. B- it swallows water just like us
Özel Yds, Özel Yds Test ( Gramer ), Özel Yds Kursu
The poetic expressiveness and creativity of Japanese women poets of the Manyoshu era is generally regarded as a manifestation of the freedom and relatively high political and economic status women of that era enjoyed. During the Heian period (A.D. 794-1185) which followed, Japanese women became increasingly relegated to domestic roles under the influence of Buddhism and Confucianism, which excluded women from the political and economic arenas. Yet, since poetry of the period came to be defined solely as short lyrical poetry, known as waka, and became the prevailing means of expressing love, women continued to excel in and play a central role in the development of classical Japanese poetry. Moreover, while official Japanese documents were written in Chinese, the phoenetic alphabet kana was used for poetry. Also referred to as onna moji (“women’s letters”), kana was not deemed sufficiently sophisticated for use by Japanese men, who continued to write Chinese poetry, increasingly for expressing religious ideas and as an intellectual pastime. Chinese poetry ultimately yielded, then, to waka as the mainstream of Japanese poetry.
1. Based on the passage, mainstream Japanese poetry of the Heian period can best be described as ………… .
A. philosophical in its concern
B. more refined than the poetry of the Manyoshu era
C. an outgowth of Buddhism and Confucianism
D. sentimental in nature and lyrical in style
E. written primarily for a female audience
2. Which of the following statements about kana finds the LEAST support in the passage?
A. It was based on the sound of the Japanese language
B. It was used primarily by Japanese women
C. It was used for Japanese poetry but not for Japanese prose
D. It was used in Japan after A.D. 793
E. It was considered inappropriate for austere subject matter
3. The author’s primary purpose in the passage is to ………………………. .
A. refute a common explanation for the role of women in the development of Japanese poetry
B. identify the reasons for the popularity of a distinct form of literary expression in Japan
C. distinguish between the Japanese poetry of one historical period with that of another
D. trace the influence of religion on the development of Japanese poetry
E. provide an explanation for the role of women in the development of Japanese poetry
CORRECT ANSWERS ( Doğru yanıtlar )
1. D- sentimental in nature and lyrical in style
2. C- It was used for Japanese poetry but not for Japanese prose
3. E- provide an explanation for the role of women in the development of Japanese poetry