Yds | YDS Puanının Geçerlilik Süresi Olmayacak | Yds Sınavı


YDS | YDS PUANININ GEÇERLİLİK SÜRESİ OLMAYACAK  | YDS SINAVI HAKKINDA BİLGİ  

YDS, YDS puanının geçerlilik süresi olmayacak, YDS Sınavı Hakkında

1 – Yds İngilizce Sınavı Hazırlık ( Birebir Özel Yds İngilizce Sınavı Hazırlık )
2 – 
Yds İngilizce Sınavı Hazırlık ( 4 Kişilik Gruplarla Yds İngilizce Sınavı Hazırlık )

YDS puanının geçerlilik süresi olmayacak bunun anlamı ucu açık olacak demek. Ama YDS puanının geçerlilik süresi olmayacak  şeklinde alınan bu karara bazı kurumlar Yds | YDS Puanının Geçerlilik Süresi Olmayacak | Yds Sınavı süresine istedikleri taktirde sınırlama getirecek. Yeni YDS puanının geçerlilik süresi olmayacak ve YDS sınavı kesinlikle eski dönemdeki YDS sınavları seviye, ayarı ve kalitesinde olacak.

 YENİ YDS SINAVI

”Mevcut KPDS ve ÜDS’nin geçerli olmaları hali YDS olarak devam edecek ve yeni gelenler artık bundan sonra YDS’ye girecek ve  YDS puanının geçerlilik süresi olmayacak. Bu yıl uygulanacak olan YDS’nin, KPDS ve ÜDS ile eş değerlilikte olmasını mutlaka hal edeceğiz.”

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali  Demir, Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavının (YDS) belirli bir geçerlilik  süresi olmadığını söyleyerek , ”Sürekli geçerli olacak. YDS Puanının Geçerlilik Süresi Olmayacak. Ancak kurumlar kendi  istekleri doğrultusunda süre ve zaman tanımlayabilir” dedi.

 Demir,  ÖSYM nin önceki yıllarda Kamu  Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversiteler arası  Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) yaptığını; Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)  içinde, pek çok kamu kurumu sınavlarında ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş  Sınavında (TUS) da yabancı dil testi olduğunu hatırlattı.
 
Bu YDS sınavlarını daha nitelikli hale getirmek amacıyla YDS adıyla  birleştirerek yılda 2 kez yapacaklarını dile getiren Demir, ilk YDS sınavının  7  Nisan’da olacağını, ikinci YDS sınavının ise Ekim ayı içerisinde yapılmasının  planlandığını belirtti.
 
YDS’nin 23 dilde gerçekleştirileceğini ifade eden Demir, YDS‘nin  Almanca,  Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça için yılda 2 kez, bunun dışındaki diller  için her yıl ilkbahar mevsim döneminde  yapılacağını söyledi.
 
ÖSYM’nin geçen yıl Eylül ayında 2 milyon 850 bin adayı sınava aldığını  hatırlatan Demir, KPDS ve ÜDS’de aday sayısı toplam 300 bine ulaşsa bile bunun  kendileri için  problem haline gelmeyeceğini ve sorun yaratmayacağını bildirdi.
 

KPDS ve ÜDS’nin geçerliliğinin devam edeceğini dile getiren Demir,  ”Mevcut KPDS ve ÜDS’nin geçerlilikleri devam edecek ve yeni gelenler YDS’ye  girecek. Bu yıl yapacağımız YDS nin, KPDS ve ÜDS ile eş değerlilikte olmasını  sağlayacağız. Dolayısıyla YDS’ye geçişte bir sorun olmayacaktır” diye  konuştu.

 Soru sayısı, süre ve içerikle ilgili çalışma yaptıklarını ifade eden  Demir, YDS nin her iki sınavın özelliklerini ortaya koyacağını vurguladı.

         Elektronik ortamda sınav için çalışmalara başladık

YDS ile yabancı dil seviye belirleme sınavlarını daha nitelikli yerlere  taşımayı amaçladıklarını dile getiren Demir, ”Bunu geçiş dönemi olarak  düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda ÖSYM’ye ait bir ’sesli soru-sesli cevap’,  ’görüntülü soru- sesli cevap’ şeklinde elektronik ortamda yapılacak sınav için  çalışmalara başladık. Oraya taşımak istediğimiz için bu birleştirmeyi, güç  toplamayı organize ettik” şeklinde konuştu.
 
E YDS’nin belirli bir geçerlilik süresi olmadığını, sürekli geçerli  olacağını ifade eden Demir, ”Ancak kurumlar kendi istekleri doğrultusunda süre  tanımlayabilir. Yabancı dil tazminatı için süre yine KPDS’de olduğu gibi 5 yıl”  dedi.
 
ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan yabancı dil eş değerlikleri  tablolarının YDS için de geçerli olacağının altını çizen Demir, ” YDS, KPDS gibi  tek bir alanda yapılacak. Ancak soru içerikleri tabii ki YDS sağlık bilimleri, YDS fen  bilimleri ve YDS sosyal bilimleri kapsayacak şekilde olacak. ÜDS’de yaptığımız gibi  bir sağlık bilimleri, sosyal bilimler, fen bilimleri testi gibi ayrıntılara girmeyeceğiz.  Zaten son 2 yılda yaptığımız ÜDS’lerde de yüzde 50’ye varan kısmı müşterek   sorulardı” ifadelerini kullandı.

         ”Endişeye gerek yok”

Tıpta Uzmanlık Sınavında ise adayların YDS puanlarının yeterli seviyede  olması halinde tercih yapabileceklerini belirten Demir, YDS de yeterli puanı alamamaları  halinde TUS’ta başarılı olsalar dahi tercih yapamayacaklarını kaydetti.
 
Devlet Personel Başkanlığı ile protokol hazırlamak üzere olduklarını  bildiren Demir, adayların KPSS puanının YDS puanı dikkate alınarak hesaplanmasını  istediklerini belirtti.
 
YDS, KPDS ve ÜDS’nin ortak özelliklerini taşıyan bir sınav olacağı için  bu sınava girecek adayların bilgi seviyesi veya çalışma tarzı şeklinde bir zorluk olmayacağının altını çizen Demir, ”Burada endişeye gerek yok.  Adaylar aynen KPDS veya ÜDS’ye hazırlanır gibi bu sınava hazırlandıklarında  sınavı sorun yaşamadan  başaracaklardır. Zaten önümüzdeki günlerde bu YDS sınavının  içeriğini  yansıtan ve örnek sorularla diğerlerinden farklı bir tarafı  olmadığını ortaya koyan bir  duyurumuz olacak” diye konuştu.

         

”Adaylardan LYS-5 dışında bir sınava girmelerini istemiyoruz”

Lisans Yerleştirme Sınavındaki (LYS), yabancı dil testi olan LYS-5’in  kapsamının farklı olduğuna dikkati çeken Demir, ”LYS 1-2-3 gibi LYS-5’i de  adaylara vereceğiz ve üniversite yerleştirmelerinde LYS-5’i temel olarak ele alacağız.  Adaylardan LYS-5 dışında bir sınava girmelerini istemiyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir